Affisch: Vädersolstavlan, liten


Pris: 40 kr

Affisch: Vädersolstavlan, stor


Pris: 50 kr

Affisch; hantverkare


Pris: 50 kr

Bläck (Galläpple)
Så som bläcket var under medeltiden

TILLVERKNING

Då järnsalter reagerar med garvämnen antar dessa en djup blåsvart eller mörkbrun färgton. Det garväme som huvudsakligen använts vid framställning av bläck kommer från galläpplen, de knölformiga gallbildningar som orsakade av gallstekeln (Cynipidae) bildas på ekblad. Det järnsalt som användes var oftast järnsulfat (järnvitriol) FeSO4 7H2O. Gummi arabicum tillsattes för att hålla partiklarna i suspension. Nytillverkat bläck var nästan färglöst men efter hand djupnade färgen till mörkbrunt eller svart.

70 ml/flaska

Pris: 216 kr

Bläckpenna med den medeltida runraden


Pris: 10 kr

Boksticka
Med olika medeltida motiv från museet.

Pris: 15 kr

Bricka
Rund bricka, 31 cm i diameter, med fabeldjur eller detalj från vädersolstavlan

Pris: 75 kr

Brickbandsvävningsbricka


Pris: 35 kr

Brända mandlar i pappersstrut
Mandlar rostade i socker och kanel

Pris: 55 kr

Bältesspänne/sölja i silver

Söljor har inte bara använts till den privata klädseln utan också i många andra sammanhang, t.ex. i hästutrustning, rustningsdetaljer och väskor. Nålen till söljan var antingen av kopparlegering eller järn. I många fall var de av samma material som söljan, men ett påtagligt antal söljor av kopplarlegering hade nål i järn och viseversa. Nålen uppvisar många olika varianter av konstruktion, både dragen tråd och tillklippta plåtnålar har använts. Många söljor fästes vid bältet med antingen ett söljebeslag vilket nitades fast eller syddes fast.Pris: 240 kr

Bältesströning i tenn
Ströningar verkar primärt ha varit avsedda för bälten, men exempel finns också på andra användningsområden, t.ex. börser, möbler och bokomslag. De tycks aldrig ha använts ensamma utan den övergripande dekorativa effekten byggde på upprepningar av mönstret. Bevarade bälten visar att man oftast föredrog att sätta dem tätt. Användandet av fler än en sorts ströning på samma föremål förekommer ibland och, såvitt man kan se, då av samma material. Ströningarna behövde nödvändigtvis inte vara av samma material som söljan.Pris: 18 kr

Varubild   Elddon i presentförpackning
Eld på medeltida vis. Allt du behöver för att göra upp eld. Presentförpackning innehållande: Eldstål, flinta, fnöske samt tändsats, historik och bruksanvisning

Pris: 260 kr

Fickspegel
Rund fickspegel, fyra motiv att välja bland, Drottning Blankas sigill 1300-tal, fabeldjur, staden från Vädersolstavlan, himlen från vädersolstavlan.

Pris: 15 kr

Glaspärlor och lädersnodd, liten påse
Historiska pärlor

Pris: 20 kr

Godispastiller, Anis de Flavigny
Anis de Flavigny har en lång historia. I början av 900-talet beställde påven i Rom en rejäl sats aniskarameller från Flavigny. I mitten av 1600-talet startade abedissan i Ursulinerklostret en tillverkning av dragerade aniskarameller. Tillverkningen sker nu i moderna dargeringsmaskiner, igredienaserna är dock alltjämt desamma som under medeltiden: rörsocker, naturessenser och anisfrön. Pastillerna ligger i vackra plåtaskar med olika motiv beroende på smak.

Finns i smakerna: anis, mint, viol och ros

Pris: 40 kr

Gåsfjäderpenna med metallspets


Pris: 75 kr

Harpesträngs örtkrydda
Örtkryddblandning av diverse örter från den medeltida örtagården. Används till kryddning av t ex lamm, kyckling och köttgrytor. Kan med fördel användas till marinad.

Pris: 65 kr

Varubild   Hildegards hjärtvin
Vinet är tillverkat enligt den heliga Hildegard av Bingens recept. Hjärtvinet har sedan medeltiden rekommenderats vid stress, oro, sorger och bekymmer. Kokningen medför en dunstning av alkoholen. Drycken är därför alkoholfri.

Pris: 150 kr

Hildegards örtlikör
Kryddor till Hildegard av Bingens örtlikör - En kryddblandning gjord enligt Hildegards av Bingens eget recept.

Pris: 95 kr

Hildgards nervkakor
Kakorna är bakade enligt ett originalrecept, nedtecknat av den heliga Hildgard av Bingen. Nervkakorna är så kallade medicinkakor. Det fanns under medeltiden många olika medicinkakor. Dessa vara vanligt förekommande innan man kunde "trilla piller". Man bakde helt enklet in olika örter i degen. Hildgard rekommenderade kakorna för "bättre nerver", vid olust, oro, vankelmod och sjäslig obalans och svaghet.

Pris: 60 kr

Hjälm: Italiensk salade


Pris: 1570 kr

Hjälm: Tysk salade


Pris: 2250 kr

Hornkamm


Pris: 170 kr

Hornskedar
Finns i flera olika storlekar och utföranden.

När man skulle tillverka hornskedarna värmde man hornen för att de skulle bli mjuka. När hornen var mjuka kunde man knacka ur innanmätet. Därefter klippte eller skar man ut en lagom stor bit ur hornet och plattade ut biten. Biten lades i en skedklämma och pressades till sin kupade form. Sedan skar man bort allt överflödigt horn och putsade så att skeden blev len.

30 kr - 90 kr


Pris: 90 kr

Kalligrafibläck
29 ml/flaska

Pris: 75 kr

Kanderade mandlar
Mandlar överdragna med rosa karamellöverdrag

Pris: 25 kr

Knapp i tenn

Under medeltiden användes knappar framför allt till att knäppa kläder, ett fåtal kan ha varit enbart dekorativa. Det nya modet med åtsittande plagg som uppträder från mitten av 1300-talet gjorde knapparna till en vanlig del i dräkten. Medeltida bilder visar åtskilliga exempel på kläder som knäpps i ärmarna och framtill. Det finns belägg ända nedtill vikingatid för användandet av knappar, men den stora utbredning i Europa börjar först under 1200-talet.
Pris: 30 kr

Kärleksbryggd
Kärleksbrygd för det goda livet. Örter för vitt vin

Pris: 40 kr

Linnehandduk i mönstret "Margot"

Mönstret "Margot" är en reproduktion av mönstret från ett tryckt linneantependie från 1400-talets mitt. Originalet förvars på Statens Historiska Museum i Stockholm.

Linnehanddukarna finns i svart tryckt och i vitt tryck på oblekt linne. De är tillverkade i Sverige i 100% lin, krympmån 4-6%.

Pris: 200 kr

Långpeppar

Långpeppar är den första peppar som västerlandet lärde känna. Den kom från persien och odlades i Indien. I dag är långpeppar i princip helt okänt i Sverige.

Pris: 40 kr

Magnet, Vädersolstavlan


Pris: 40 kr

Marsipanlimpa


Pris: 37 kr

Medeltida laxkrydda
Medeltida laxkrydda - kryddblandning till lax och annan fisk. Passar även som marinadkrydda eller i sås.

Pris: 65 kr

Medeltida matkniv
Kopia efter medeltida original

Kniven var ett viktigt redskap. Fyndmaterialen uppvisar mycket skiftande storlekar och former, från sofistikerade matknivar till regelrätta vapen. När det gäller den personliga kniven ser vi framför allt två konstruktioner, en där tången stacks in i knivskaftet och en där handtagen nitades fast i bladet. Den senare modellen blev vanligare under medeltidens senare del. Knivslidorna kunde vara både enkla och rikt dekorerade.Pris: 1080 kr

Medeltidssenap - efter recept från 1200-talet

Stark senap, kryddad med honung, anis och kanel. Användes som vanlig senap.

Pris: 75 kr

Varubild   Mungiga i metall, 7,5 cm
Mungigan finns i stora delar av världen, men förmodas ursprungligen komma från Asien. Den är mellan 3 och 30 cm lång (storleken påverkar grundtonen, ju större mungiga desto lägre ton)och gjord av ben, trä, horn, bambu eller metall.

Efter vad man vet har den europeiska mungigan alltid gjorts av metall, mestadels järn. Tradionsenligt anses den ha kommit hit från Centralasien via Bysans under medeltiden och spritts med kringvandrande musikanter.

Pris: 45 kr

Mungiga, handsmidd
Mungiga är ett mycket ålderdomligt musikinstrument, så ålderdomligt att man inte vet när dom först kom i bruk. Tradionsenligt anses den ha kommit hit från Centralasien via Bysans under medeltiden och spritts med kringvandrande musikanter. Tonen frambringas genom att man knäpper på en elastisk ståltunga som är fastsatt på en ram. Instrumentet hålls intill munnen mot tänderna (eller mot läpparna för att undvika skador på tänder) där munnen fungerar som resonator. Genom att ändra munnens form och blåsa samtidigt som man spelar går det att förstärka olika övertoner. Det finns flera sorters mungiga, allt mellan diskant och bas. Mungigan är ett av världens äldsta musikinstrument. I främst Asien så finns det även andra versioner på mungigan, dan moi.

Rent musikaliskt så hålls tonen tillbaka av en bordun (grundton) när man spelar instrumentet. Man kan stämma mungigan i alla tonarter och det finns även mungigor som kan spela alla tonarter.Pris: 70 kr

Musmatta
Musmatta med fabeldjur

Pris: 95 kr

Myntreplik, (brittiska medeltida mynt)


Pris: 15 kr

Varubild   Mönster, flickor


Pris: 120 kr

Varubild   Mönster, pojkar


Pris: 120 kr

Varubild   Mönster: Benkläder


Pris: 70 kr

Varubild   Mönster: Bockstensmannens dräkt


Pris: 110 kr

Varubild   Mönster: Figurskuren klänning med klockärm


Pris: 95 kr

Varubild   Mönster: Hattar och huvudbonader


Pris: 70 kr

Varubild   Mönster: Kvinnodräkt från 1300-talet


Pris: 50 kr

Varubild   Mönster: Mantel


Pris: 50 kr

Varubild   Mönster: Rak tunika och kjortel


Pris: 50 kr

Mönster: Skoboken


Pris: 360 kr

Varubild   Mönster: Struthätta


Pris: 50 kr

Nålbindningsnål i ben

Nålbindning är en textil teknik där man tillverkar mindre plagg (vanligen vantar, sockor och mössor) av garn. Nålbindning är en mycket gammal teknik som går tillbaka åtminstone till vikingatiden.

För att nålbinda behövs en särskilt utformad nålbindningsnål. Denna är vanligen omkring 10 cm lång, och med ett platt tvärsnitt. Den tillverkas vanligen i trä, horn eller ben.

Nålbindning är inte lika allmänt känt eller utövat som exempelvis stickning eller virkning. Det förekommer dock ofta inom historiskt återskapande av vikingatiden och medeltiden.

Nålar i ben blir ännu bättre ju mer de används, de blir slätare och lättare att nåla med.


Pris: 35 kr

Paraply
Svart paraply med museets logo i kopparfärgat tryck

Pris: 89 kr

Powdour douce

Söt kryddblandning till bl. a. desserter och sötstarka rätter.

Pris: 40 kr

Pärlstickning (broderi)
Allt du behöver för att göra en medeltida pärlstickning (broderi). Här finns ett linnetyg med uppritat medeltida motiv, broderigarn, några pärlor, info och beskrivning kring medeltida pärlstickning.

Pris: 60 kr

Ringspänne i silver

Spännen och broscher användes för att hålla ihop kläder eller som ren dekoration. De användes av både män och kvinnor. Ett ringspänne består vanligen av en öppen bygel, undantagsvis av en sluten ring, och en rörlig torne som sitter fäst vid bygeln eller ringen. Storlek och övrig utformning varierar kraftigt.

Ringspännet används för att fästa ihop två eller flera lager av textil i dräkten; till exempel för att hålla ihop en mantel över axeln. Tornen kan endera stickas mellan trådarna i tyget eller så kan det finnas tränsade hål för tornen.

När ett ringspänne ska fästas i ett plagg vänds först spännet med framsidan mot plagget och tornen fälls ut. Tornen sticks genom de lager man vill fästa ihop och tillbaka upp på rätsidan igen. Bygeln fälls mot tornen och vrids så att tornens spets kan passera i bygelns hål. Tornen lyfts och bygeln vrids ytterligare så att tornens spets löper över bygelns vanligtvis lite kraftigare ändar. Om spännets storlek är väl avpassat till tygtjockleken sitter nu spännet rejält fast i och med att tyget håller ned tornen mot bygeln.

Ringspännen har använts sedan bronsåldern. Broscher som efterliknar ringspännen används i vissa svenska folkdräkter.


Pris: 200 kr

Ringspänne i smidesjärn

Spännen och broscher användes för att hålla ihop kläder eller som ren dekoration. De användes av både män och kvinnor. Ett ringspänne består vanligen av en öppen bygel, undantagsvis av en sluten ring, och en rörlig torne som sitter fäst vid bygeln eller ringen. Storlek och övrig utformning varierar kraftigt.

Ringspännet används för att fästa ihop två eller flera lager av textil i dräkten; till exempel för att hålla ihop en mantel över axeln. Tornen kan endera stickas mellan trådarna i tyget eller så kan det finnas tränsade hål för tornen.

När ett ringspänne ska fästas i ett plagg vänds först spännet med framsidan mot plagget och tornen fälls ut. Tornen sticks genom de lager man vill fästa ihop och tillbaka upp på rätsidan igen. Bygeln fälls mot tornen och vrids så att tornens spets kan passera i bygelns hål. Tornen lyfts och bygeln vrids ytterligare så att tornens spets löper över bygelns vanligtvis lite kraftigare ändar. Om spännets storlek är väl avpassat till tygtjockleken sitter nu spännet rejält fast i och med att tyget håller ned tornen mot bygeln.

Ringspännen har använts sedan bronsåldern. Broscher som efterliknar ringspännen används i vissa svenska folkdräkter.
Pris: 90 kr

Saltkar med sked i horn


Pris: 170 kr

Sisare (medeltida sax) 10,5 cm
Sisare och saxar var viktiga verktyg under medeltiden. De syns i många olika sammanhang i det medeltida bildmaterialet, från enkla vardagliga bestyr i hemmet till yrkeslivet. Medeltida källor gör en skillnad i deras användningsområden och bl.a. omnämns sisare för skrädderi, fårklippning, överskärning och för frisering. Exakt vad som skiljde dem åt framgår däremot inte. Från 1300-talet blir förekomsten av saxar vanligare.Pris: 65 kr

Sköld i trä


Pris: 250 kr

Snörnäbb
Snörnäbben sätts i änden på en rem eller ett snöre för att skydda den och för att underlätta snörning av kläder. Arkeologiska fynd visar att snörnäbbar användes på både läderremmar och textilt material. I det senare fallet tycks flätat silke ha varit vanligt. Snörnäbben uppträder mer talrikt från slutet av 1300-talet och användes sedan långt fram i tiden. Ännu under 1600-talet var den en viktig del i mansdräkten. Precis som med knapparna blev snörnäbbar vanligare i och med det åtsittande modet som blev populärt från mitten av 1300-talet.

Snörnäbbar tycks huvudsakligen ha varit gjorda av mässingsplåt som formats till en avsmalnande tub. Flera exempel pekar på att snörnäbbar med hål vid den breda änden har haft små järnnitar i sig.

När snörnäbbar fästs vid en rem/snöre får man en nålrem. Till en nålrem går det åt två snörnäbbar, en i var ände. Nålremmar används sedan för att binda hosor vid tröjan.Pris: 20 kr

Stiftpenna med den medeltida runraden


Pris: 5 kr

Tennriddare


Pris: 20 kr

Tennsoldat


Pris: 15 kr

T-shirt med Stockholms äldsta sigill från 1296
T-shirten finns i klassisk modell, en lite tajtare dammodell och en lite tajtare herrmodell.

Pris: 125 kr

Tumstock med historisk tidslinje


Pris: 160 kr

Tunnhjälm


Pris: 2025 kr

Tändsticksask med medeltida motiv


Pris: 35 kr

Tärning av ben
Handgjord bentärning med ring-och-borrade ögon.
Storlek ca 11 mm.


Pris: 30 kr

Wettexduk med fabeldjur
Fabeldjuren är ifrån boken Dyalogus creaturum moralizatus - Skapelsens sedelärande samtal. Boken trycktes på Riddarholmen hos Franciskanerna 1483.

Pris: 15 kr

Örter för åtrå & lust
Örter för åtrå & lust, Kärleksdryck. Blandas med hett vatten.

Pris: 40 kr